Wednesday, December 17, 2008

nemu handphone

ari tok tek
lepas lunch ngan my chan
mamam nasik lelapan
( maka baruk jak kak mamam marek,
ari tok mamam agik )
then balit opis k jalan sugar bun

on d way
tkezut i my chan mdh
ada wallet on the road
cun2 sblh sugarbun
then turunlah i ngambik wallet ya tek
rupa2 handphone gugok
nokia N95
singo punya singo
sekda org lain wkt ya
so i decided mbak jak ke opis
mun org ya sedar tpon nya ilang
kompom nya akn call bah.......

kecohlah kejap opis mek org tek......
"shira nemu hp"
bak kata geng i
tukar gik simcard tok
rugi bah........

actually nak....
tok kali ke-4 i nemu hp
since jaman sekolah dolok
tp semua d berik balit
mun d ekot jiwa remaja
nang sik maok nk return
tp my bapak awal2 dh warning
berik balit!!!
so dgn hati yg sedih
i pun berik balitlah.......
even muka masam mcm limo mantak
even ya brg urang
nang cokotlah.........


tp kinek tok i dh tauk reti
mun dh brg org.. org yalah pun
sikkan jd brg kita...
apa rasa i pun mun hp i ilang
d call2 sik dpt2
kompom i nangis + sakit ati + nyumpah org nak nemu ya
( sik ku maok kenak sumpah eh! )
bukan seringgit duak rega benda ya........

tunggu punya tunggu
blm juak owner hp ya call i
last2 gereknya tpon carik owner ya tek
tkezut gileznya bila i mdh i nemu hp ya tgh jeraya


sik lamak kak ya
ada owner ya call
nya jnj nk ambik hp ya d opis i
bila jumpa nya
nang belianglah muka nya
terimak kasih iboh cita lah..
bgegar jak tgn nya bila shake hand ngan i
paham mek koh.......
camne rasa mun brg kita ilang...


cun juak wkt owner ya dtg
i dh sik thn nk toilet
sik smpt nk nanyak nama
gak i tauk nya keja cimb batu 3
terus i chow...
jnj hp ya i dh serah balit...

yalah i arap one day klak
sik mintaklah.........
mun brg i pandey ilang juak
mtk2 dpt nemu balit...

i believe on karma
mun kita ngambik brg org
kita akn ilang brg yg lebih mahal dari ya
sik i maok eh!




i tauk i sik akan mampu nk meli hp camtok!

mun ada duit pun i sik akn meli
asal hp ya dp k klaka n msg jadilah...







5 comments:

f.i.e.z.a said...

u nang bait.mun ai tek kompom ai merik balit juak.x ke petah nok ngambik urg pun kelak hp kita ilang juak.huhu..
msti nya doa bagus2 k ktk lak ko.mena aie..cam customer layan kita bait eh msti ta doa k nya nak.hehhe

BangsatKardiovaskular said...

Ahhh... bagus beanr ktk tok.. kmk baruk baruk tok tek..hampir hilang handphone.. dolok..kmk selallu hilang.. sik sampey seminit kmk lupak. call..dah off dah. cerita pasal karma tok... kmk nang cayak lah.. ya kmk takut.. kmk eprnah masa kmk study dolok.. kmk roang anng suntok lallu sikda duit.. then jumpa wallte orang singapore tok.. banyak duit lam ya.. kmk orang 3 berbagi 3.. dalam 4 ratusd lebih giya.. kakya wallet ya kmk roang buang.. kmk orang nang suntok lallu bah. rasa bersalah juak lah bila mikey2. siktauk macam ney nak tebus balit..but.. seingat kmk.. ada juak kmk jumpa phone nok sikberapa best lah dolok, tuan nya nyarik.. kmk tauk rasa hilang geney nak.. so kmk berik balit.. nya call. tertinggal lam kelas b4 swapp lab. phone kmk riya.. nok paling kmk sayang... hilang sebab A) nak hormat lecturer tek. B) selsema.

mok dengar sik?? alang alang cerita tek nak.. haaa.. dalam kuliah. masa ya.. presentation lah..semua batch campor..sebab nya kelas nok semua course mesti ambik.. so suma lah lam bilit kuliah ya.. ada lah lam 300 orang.. kmk dudok tek nak.. kakya bok perasan.. lupak silent.. so..dengans engsara nya... nak ngelaur nya dalam posisi dudk tek.. so kmk berjaya and tur it off(sikmok berdiri, sebab control hensem) then tek... dah silent.. anng kmk ingat.. kmk apdah ngan kawan kmk.. marah MR.A kelak.. sebab lecturer ya anng pantang mun ada bunyi phone.. nya akan big deal ngerepak lamak lamak polah orang nok tauk phone kita tek..perati perati kita. jak.. ok. kerana nak hormat tek..silent lah tekkk.. then.. kmk selsema juak time ya.. nang nok cair n gatal2 lam hidong ya. team mate kmk dah blah dah suma masa ya.. kmk kenja2 nak anngga pompuan nok kiut ya present.. by then.. phone tek.. dah susah nak dikeluar nak
kmk engkah jak sebelah kerek kmk.. kat tempat dudok tepi.. then... yalah tekk.. ingus terasa cair n sikdapat dibendung.. kmk terus berekot ke toilet..puss inguss.. kakya bok kmk teringat.. handphone.. terus berekot balit ke siya..dah sikda dah.. aduiiiii.... yalah..

ada kmk nulis pasal sindrm hilang phone tok... chek ktk akt posting kmk.. ada kah ellalki nok hialng ya ada ngembak sinton sintom itu?

khairul onggon said...

Alhamdulillah.. ada juak urg berhati mulia cam ktk lam dunia tok.. Mena kata ktk ya, mun kita ambik brg bukan hak kita, pasti hak kita Tuhan akan ambik dalam pelbagai cara yg kita sik sangka.. Contohnya, tiba2 keta rusakkah, kita ilang cincin/rantei kah, dan mcm2 gik..

Kmk pun penah nemu henpon waktu singgah mandik ranchan di Serian ngan dak semenanjong. Kmk sik mok ambik, tapi mun sik ambik, mesti urg lain akan kebas. Tiba2 kwn kmk tek yg ngambik..

Seminggu lepas ya nya sms kmk ketanya kenak lantak dari belakang, sik taok sapa pun keja.. Kan dah rugi???

Kadang2 kita sik nampak mcmney 'prose' Tuhan balas kita ambik hak urg lain.. :)

izd said...

Hp mahal eh...mun kmk pun sik terbeli hp ya. Tp salute ngn ktk mami faris sbb honest ngn dirik empun utk serah balit hp dgn owner nya. Mun kita molah kebaikan utk org, Allah akan bls dua kali ganda kebaikan kpd kita lagik...:)

MAMI_FARIS..... said...

dear

fieza,
bangsat kardiovaskular,
khairul onggon,
izd,

memula kmk nang ada juak berniat jahat tp kmk takut...hehehe
ne tauk oleh mek berik balit hp ya kmk alu dpt keja lain.. alu berangan indah....