Saturday, April 4, 2009

berenti kerja?

i really hope ...
i akn dpt keja lain
dgn gaji yg lebih besar
suasana kerja yg lain.......
not a CALL CENTRE.......
tp mun gaji kurang ckit pun
i sik kesah....
asalkan OFFICE HOURS........

i dh boring keja shif mcm tok
even gak baruk 3 thn
bt this is not my line........
but i have to
i've no choice..........
seriously i cannot stand i anymore.........
its really lead me down.....
my performance getting worst lately

toklah benda yg sll nyuruh palak i pening....
pening nk carik keja lain
d ulang sekali lagi
asalkan kerja OFFICE HOURS..
which i can spend my weekend wif my family
jalan2 cari makan hujung minggu.......

bukannya duduk d opis ujung minggu molah keja
nagih utang....... tension ku aih......... arggghhhh.........
i hanya bertahan bcoz of my parent........
sikkan nk make duit my chan k merik my parent nak?
mestilah dr hasil titik peloh kita pun........

ada ati juak i nk berenti kerja....
SERIOUSLY!!!
Ive discussed wif my chan ttg hal tok
wanna know my planning?
i madah ngan my chan...

me: kmk nk berenti kerja.. lejuk dh nyawa mek ngadap benda
yg sama everyday.........
my chan: berentilah.... tahan kah ktk nk stay d umah jak
dahlah ktk ya sik renah nk duduk d umah
apa nk d polah ktk?
me: kmk nk berjual laksa sarawak!!!
my chan: gik keja d opis nk duduk ajak ya ktk balit rumah dh merepuk
mun nk berjual laksa gne nk rupa ktk............

kenak laksa sarawak?

sebab dolok my mother in law pernah berjual laksa
kat jpj lamak nk d simpang tiga
nang laku......... nang nyaman laksa ya
sik bulak! even kinek tok pun mun pelanggan tetap nemu nya
mesti cdak nanyak cne nya mukak kedei baru...

dats y i berangan2 nk bjual laksa juak
coz profit tauk lebih dr my income
ya nyuruh i bersemangat gilak nk berjual laksa
tp ku sedar diri ku siapa
hanya hangat2 panas pagi ajak........ huhuhu

i mesti berfikiran positif.... positif... positif....
insyaAllah....... i will get better than wat i hv now.........




12 comments:

eMBuN_mALaM said...

Mama... hold on as long as u can... quit ur job when u got new job... seriously... i noe exactly how u feel... luckily jk kmk lom kawen n ada anak... hmmm... sabar k...
Tp mun jual mee laksa pun ok juak... di mana ada kemahuan di situ ada jln... Allah xkan nutup rezeki umatnya bah... siney2 ada rezeki... yg penting usaha mesti mok ada + keazaman yg iltizam... Good Luck...

dukunlintah plk said...

sama lah kita.. huhuhu..

Mira said...

carik keja lok br ktk quit... salu ktk nangga borneo post... n boh malu mtk tolong bala nya keja gomen... mun ada vacancy pdh ngn ktk... kmk dolok pn lmk juak bercarik ngn kerja... mcm2 keja jak dipolah mek... jd cikgu sandaran lah... berkat x malu molah keja pelik2 dpt juak keja tetap nektok... mun minat jd lec di poli ngn kolej komuniti leh la isik online...

good luck!

AmirFX said...

Yalah... Kmk keja opis hour gik asa nak quit juak tuk... Bila lah kmk dpt berenti keja dgn tenang .... Semuga kita sama2 dpt berfikiran positif sepanjang masa...Amin..

f.i.e.z.a said...

oo deng, pk masak2 lok..at times nang ada rasa gya..
mek asa semua d opis ya rasa cam mok berenti n u know why kan so just saba jak la.semua ada hikmah bah..
kmk sama juak encarik tok..seyes mek dah sik tahan keja shift. :(

Mdm.Nyza said...

paham ku apa yg kau rasa coz aku pun rasa mcm ya... aku pun mun tension tahap dewa ya nang ku pdh ngan laki ku, aku nak berenti keja. laki suka jak... terjaga makan, minum cdak & anak.. tp, yalah tek, x kan nak ngarap duit laki juak k berik ngan parent kita.. kita pun pk juak dahlah cdak byk nak d byr... sebenarnya keja kita ok, tetapi kita tok tertekan dan d tekan oleh management yang paloi! dgn boss yg tulik! kebajikan kita x d ambik tauk! yg tauk dak nya, collection everyday. tambahan juak kita tok dah ada anak.. kdg2 aku stress juak mikir nak carik masa k luang ngan anak. aku pun sik kesah pasal gaji. at least keja ofis hour, gaji kecik sikit no hal. gaji ctok pun bukan besar ney. bukan ko sorang jak performance menurun, aku pun sama juak. kinek tok sal ku pening palak ckit pun aku mc. keja 7 hari straight, robot pandey rusak... mun semua department sama giya xda ku nak melawan gilak dak management. masalahnya department kita tok dihentam cdak teruk! fmcc & ssc keja 6 hari jak, off day weekend gik ya... kita????? kinek tok mun ku nemu muka2 nak ngato jadual kita ya rasa ku nak tikam k heels! dahlah ku ngerepak... working smart! ya jak caro nyo nong!

Lepri Felix said...

mami faris,

rezeki ada di mana mana ajak mami faris,
janji rezeki ya halal...

kmk perenah berfikir kedak ktk ya marek, time ya kmk dah maok resign dr HSBC, tp 1 thing in my mind kmk maok kerja dirik empun, mukak hair salon lah muwn dah sik ada choice lain...

ya lah, sik salah mun kitak mun ada rasa instinct yang kuat ke arah yg positive...


anyway as if ktk maok bisnes, kmk sokong ktk 100% mun ktk berjual makanan, NO.1 & TOP FOOD CHOICE & FAVOURITE by all customers di Kuching is LAKSA SARAWAK...

sebab Laksa nang peberet nombor satu kaum cina!!!

trust me!!! boleh survive kita hidup di dunia tok mami faris...

asalkan minat & disiplin ada...

Marcella Raymond said...

hari ahad sebegini..aku rindu nak mengerjakan sembahyang bersama keluarga tercinta.. =(

MAMI_FARIS..... said...

dear:

embun malam,
dukunlintah plk,
mira,
amirFX,
fieza,
mdm nyza,
danny,
marcella......

thanx for comment n support.. mun d ekot kata hati nang nk berenti... tp yalah takut klak sik mena..by d way, i nang akn coba btahan sampey tmampu....... mungkin tok ujian ajak nak?

MakModen said...

Mami... mun kitak ada plan, mek rasa akan kurang rasa penderitaan kitak dengan kerja bila kitak rasa, 'owh, kerja tok sementara jak'. ya terpulang kitak la, kitak juak yang merasa tapi sesetengah urang mun nak berjalan ke hadapan, nya perlu 'burn the ship'. no looking back. menakutkan. risky. but in the end bila berjaya its worth it. tapi mok hati2 dengan pilihan la.. bak kata lepri felix... minat and disiplin!

Khairul Antasha said...

mami, mena juak owh..nang mena kta ada laki.tp mesti kta nk merik duit belanja ngan mak dikpun..sikkan mkey duit laki walaupun nya sik kisah..tp pelik jak asa o.mami, mun ktk asa biz laksa swak ya ok..teruskan jak.apa pun semoga ktk dimurahkan rezeki.amin

izd said...

mami faris...keputusan ada ditangan ktk. Fikir msk2 jgn terburu2.

Amati kata2 azimat tok:

The pessimist sees difficulty in every opportunity.

The optimist sees the opportunity in every difficulty.